Hakikatin Gelişimi

Orijinal Adı:

Bulunduğu Oyunlar:

Kitap Kategorisi:

Çevirmen:

Orjinal ismi: Progress of Truth

Çeviren: Muhammed Ali Erenbilge

 

Muhalif Rahipler Tarafından Derlenmiştir

ÖZEL BASKI: Muhaliflerin Tapınak öğretisinde karşı çıktığı noktalara dair:

  1. Üçerkiller’in tanrısallığı

Tapınak öğretisi tanrısallıklarını arayış, fazilet, irfan, tecrübe ve Şeytanla savaşma vasıtasıyla mucizevi bir şekilde kazandıklarını iddia eder; Tapınak öğretisi ilahi güçlerinin ve ölümsüzlüklerinin Dunmer atalarının müşterek yargısı sonucunda olduğunu iddia eder [diğerleri arasına İyi Daedra, peygamber Veloth ve Aziz Nerevar dâhildir]. Muhalif Rahipler, Dagoth Ur’un ve Üçerkiller’in güçlerinin aynı kaynaktan gelip gelmediğini sorar — Kızıl Dağ. Apografa’daki kaynaklar Üçerkiller’in tanrılığa erişmek için dinsiz bir şekilde tılsımlanmış aletlere bel bağladıklarını ileri sürer ve bu fena aygıtlar dinsiz Dwemer büyücü Kagrenac tarafından Sahte Kurgu Numidium’u inşa etmek için yaratılmıştır.

  1. Üçerkiller’in saflığı

Muhalif Rahipler, Tapınağın her zaman bir umumi yüz [Hiyerografa’da tasvir edilmiş — “papaza ait yazılar”] ve bir de gizli yüz [Apografa’da tasvir edilmiş – “gizli yazılar”] takındığını söyler. Halk, Üçerkiller’in eylemlerini bir kahramanlık ışığı altında resmederken, gizli yazılar sırları, asılsızlıkları, tutarsızlıkları, çelişkili açıklamaları ve Üçerkiller’in daha az kahramanca ve karanlık eylemlerine işaret eden çeşitli tabirleri açığa çıkarır. Bilhassa, Kızıl Dağ savaşının çelişkili hikâyeleri ile ilgili Üçerkiller’in tutumu ve sonradan gelen tanrılıklarının kaynağı hakkında sorular doğurmuştur. Ayrıca, Üçerkiller’in Kızıl Dağ’daki Dagoth Ur’un yarattığı tehdidin gerçek doğasını ve son zamanlarda büyülü güçlerinin azalmasını sakladıkları, Morrowind’i Dagoth Ur’dan koruyabilmeleri konusunda halkı yanılttıkları hakkında sağlam deliller vardır.

  1. Tapınak’ın Kızıl Dağ Savaşı açıklamaları

Kültopraklı geleneği Üçerkiller’i Kızıl Dağ’a yerleştirmez ve Nerevar’ın yok etmesinden ziyade, Dwemerlerin kendi kendilerini yok ettiğini söyler. Kültopraklı geleneği Nerevar’ın Dagoth Ur’u Kızıl Dağ’ın dinsiz sırlarını koruması için bırakırken, kendisinin Büyük Konsey [Üçerkiller] ile görüşmeye gittiğini söyler. Nerevar bu konferansta ölmüştür [yaralarından değil, Kültopraklılar’a göre ihanetten dolayı] ve akabinde Üçerkiller Kızıl Dağ’ın içinde serkeş Dagoth Ur ile yüzleşmiş, iradelerine teslim olmayınca da onu Kızıl Dağ’ın derinliklerine sürmüşlerdir.

  1. Atalara, Azizlere ve Daedra’ya hürmet

Muhalif Rahipler, Üçerkiller’in tanrısallığını reddederken, kahramanlıklarını ve azizliklerini reddetmez. Aslında Muhalif Rahipler, Kültopraklılar ve Aziz Veloth tarafından inanılan aşırı tutucu nesep inanışının birçok unsurunu eski haline getirmeyi savunur. Bunun tam olarak nasıl işleyeceği Muhalif Rahipler arasında hâlâ tartışmalıdır.

  1. Enkarne kehanetlerini ret ve Nerevarinlere zulüm

Nerevarine kehanetlerinin gerçek olup olmadığı hakkında Muhalifler arasında bir fikir birliği olmamasına rağmen, hepsi Nerevarinlere yapılan zulmün haksız ve politik gerekçeli olduğunu kabul etmektedir. Muhalif Rahipler mistisizmin, vahyin veya kehanetin dini yaşantının bir parçası olduğunu reddetmemektedir. Muhalifler meselenin doğru ya da yanlış içyüzünü tahlil etmemişlerdir. Kültopraklı Ata Tarikatlarının mistisizmi üzerine, özellikle Kültopraklı kâhinlerin ve bilge kadınların ayinleri ve enkarne kehanetleri üzerine çalışmışlardır.

  1. Başrahip ve Ordinatörlerin otoritesi

Muhalif Rahipler, Başrahibin ve Ordinatörlerin otoritesini reddetmektedir. Tapınak hiyerarşisi kişisel çıkarlar ve politikalar ile yozlaşmış, artık Tapınağın ve inananların çıkarlarına göre hareket etmemektedir. Muhalif Rahipler, Başrahibin ve Ordinatörlerin kendileri adına konuşmaları, Üçerkiller adına konuşmamaları gerektiğine inanır.

  1. Ordinatörler tarafından yapılan eziyetler, korku kullanımı ve Engizisyon

Tapınak hiyerarşisi içindeki sapkınlığı ve muhalifliği caydırmak için Ordinatörlerin adam kaçırmaya, korkutmaya, işkenceye ve gizli hapsetmeye bel bağladığı herkesçe bilinen bir sırdır. Muhalif Rahipler, Ordinatörlerin ya kontrolden çıktığını ya da iktidarda yozlaşmış bir ruhbanlığı sürdürmek için birer araç olduklarına inanmaktadır.

  1. Tapınak öğretisinin esasları – Fakire Yardım, Cahile Eğitim, Zayıfa Koruma

Muhalif Rahipler, çoğu sıradan rahibin Tapınağın en iyi geleneklerini onurlandırdığını bilmesine rağmen, birçok üst rütbeli rahibin cahil, zayıf ve fakirlerin refahından daha çok otorite aşkına ve lükse ilgi duyduklarına inanır.