Protonimik ve Neonimik

Basit bir Daedroth’tan tutun da her bir Daedrik Prens’e kadar bildiğiniz hiçbir Daedra’nın adlarının aslında gerçek adları olmadığını, Tamriel’in sakinleri tarafından onlara konmuş adlar olduğunu söylesem bana inanır mıydınız? Mesela Mehrunes Dagon’ın adı gerçekte Mehrunes Dagon değil. Aynı şekilde bir Xivilai’in adı da Xivilai değil. Peki, gerçek adları ne o zaman? Kimse bilmiyor. Kafanız mı karıştı? Güzel, gelin konunun biraz derinine inelim.

Protonimik ve Neonimik Nedir?

Protonimiğin kelime anlamı eski isim, neonimiğin anlamı da yeni isimdir. Bildiğiniz gibi, Daedra öldürülemez fakat sürülebilir ve bu sürgün yeryüzünde tecelli ettikleri cisimlerini imha etmekle ya da protonimiklerini saldırı olarak kullanmakla mümkündür. Protonimik, her Daedra’nın sahip olduğu büyülü ilkin addır ve Daedra’nın özünü temsil eder. Bu adın büyülü bir sözde telaffuz edilmesi adın sahibi olan Daedra’nın özünü açığa çıkarır. Özünün açığa çıkması ise Daedra’yı Oblivion’a sürebilecek kadar güçlü bir etki yaratır ki bu, Daedra için ölümcül bir saldırıdır ve her Daedra böylesi bir durumdan kaçınmak için protonimiklerini bir sır gibi saklamaktadır. Oblivion’a protonimiği kullanılarak sürülen bir Daedra’nın sürgün sırasındaki durumu fanilerin uykusuna benzer ama bu uyku bir Daedrik Prens için ölüm hissine yakındır. Tüm süreç Daedra’nın özünde, dolayısıyla da protonimiğinde bir değişime sebep olur ve bu değişim de protonimiğe bir neonimik eklenerek gerçekleşir. Yani bir neonimiğin bir protonimikten pek bir farkı bulunmamaktadır sonuç itibarıyla. Fakat bir Daedra’yı protonimiğini kullanarak sürmek istiyorsanız protonimiğiyle birlikte neonimiğini de bilmeniz gerekir.

Tarihte Kullanılışları

Kimsenin Daedra’nın protonimiklerini bilmediğini söylemiştim. Evet, şu an ve şimdiki şekliyle bilen yok ama bilenler olmuştu ve bilgilerini Daedra’ya karşı kullandılar. İlki Battlespire oyununda gördüğümüz güçlü büyücü Chimere Graegyn idi. Mehrunes Dagon’ı protonimiğini kullanarak Oblivion’a sürmeye kalkışmıştı ama başarısız oldu. Tabii sonradan protonimikler üzerine bilgisini ve tecrübesini Battlespire’ı kurtaracak olan kahramana öğreterek onun başarılı olmasını sağladı.

Dagon’ın, Chimere’nin kullandığı protonimiği Lehkelogah idi. Ve Battlespire’daki karakterimizin kullandığı neonimiği ise Djehkeleho-dehbe-effehezepeh idi.

Peki, mesela Mehrunes Dagon İmparatorluk Şehri’ni yerle bir ederken Kvatch Kahramanı neden Dagon’ın bu adını yani protonimiğini aynen kullanmadı? Öncelikle aynı protonimik ikinci kez kullanılamaz çünkü neonimik eklenerek değişmiştir. Artık Dagon’ın neonimiğine bir neonimik daha eklenmiştir ki Daedrik Prens’in sürülebilmesi için bu adların hepsinin bilinmesi gerekir. Ayrıca daha önce de dediğim gibi Daedra protonimiklerini eğer protonimikleri açığa çıkmışsa hala gizli bulunan son neonimiklerini titizlikle saklar ve bunların öğrenilmesi de son derece zordur. Dolayısıyla Kvatch Kahramanı, bu bilgiyi Battlespire’da yaşandığı gibi hazırdan alabileceği biri bulunmadığı ve kendisinin öğrenmesi de neredeyse imkansız olduğu için Mehrunes Dagon’la doğrudan çarpışmak zorunda kalmıştır.

Bir diğer nimik kullanarak Daedrik Prensler üzerinde hakimiyet kurma yöntemi ise Vivec’in Duruşması’nda gerçekleşir. Seneler önce eski Elder Scrolls yapımcıları ve bir kaç fan arasında yapılan roleplay etkinliğinde, Vivec’in Duruşması canlandırılır. Bu duruşma esnasında Vivec, Azura’nın nimiğini kullanarak onu duruşmadan kovar.

Benlik Değiştirme

Protonimik ve neonimik mevzusunun bir yığın müphem ayrıntısı bulunuyor. Örneğin Mankar Camoran, Gizemli Xarxes üzerine yazdığı kallavi şerhinde üstü kapalı bir şekilde bu konudan bahsediyor. Kendisinin Mehrunes Hançeri ile yaptığı nimik cerrahisinin de yine nimiklerle ilgisi var. Mankar bu sayede kendi nimiğiyle oynamış ve bir nevi kendi gerçekliğini değiştirerek evrenin onu Altmer ve Ejderdoğan olarak bilmesini sağlamıştır. Hatırlatalım, Mankar’ın anası ve babası aslında Bosmer yani Orman Elfi’ydi.

Peki Mankar Camoran gibi über güçlü bir büyücü bunu kullanıyorsa, nimik değiştirmek çok mu zor? Aslında değil. Mankar’ın aslında Bosmer ırkına mensup ana babadan doğduğunu söylemiştim. Bosmer kültüründe bir rahip grubunun, kendi vatandaşlarına yeni neonimikler ekleyerek fiziksel görünümlerini değiştirebildikleri biliniyor. Bu sayede hak ettiğini düşündükleri Orman Elflerine boynuz verebiliyorlar. Bosmer kültüründen gelen Mankar’ın da bu konuya hakim olduğunu varsayabiliriz.