Elder Scrolls’un Tuhaf Yanları

Bugün karma konulardan konuşacağız. Elder Scrolls evrenindeki uçuk kaçık olayları listeleyip fazla detaya kaçmadan anlatmaya çalıştım.

Boethiah’ın Trinimac’ı Deforme Etmesi

İlk tuhaflığımız tanrılar katından gelsin. Evrenin ilk dönemlerinde Trinimac adında bir tanrı vardı. Tamriel’ın güneybatısındaki ada olan Summerset’teki bir grup elfin efendisi olan Trinimac, başka bir grup elfin tapındığı tanrı Boethiah tarafından deforme edilir. Bu olayı kanalda çok kez anlatmıştım ama bilmeyenler için bir daha gelsin. Peygamber Veloth önderliğindeki bir elf cemaati, tanrı Boethiah’ın yönergeleri doğrultusunda Summerset’ten ayrılarak Tamriel’a göç etmeye yeltenir. Bu sırada Trinimac çıkagelir ve göçü önlemeye çalışır. Ama Boethiah da boş durmaz. Kendi kullarını saptırmaya çalışan Trinimac’e ibretlik bir ders verecektir. Olay bundan sonra farklı teorilerle anlatılır. Birinde Boethiah Trinimac ile kapışır ve onu mağlup eder. Trinimac’ı yiyerek onun formuna dönüşür. Trinimac rahiplerinin karşısına çıkarak rahiplere hakaret eder, ve toplantının ortasına sıçar. Rahipler şok olur, Boethiah’ın amacı da budur zaten, yani inandıkları tanrı Trinimac’i rezil etmektir. Boethiah’ın sıçtığı dışkı Trinimac’in deforme edilmiş halidir ve artık Malacath adıyla anılacaktır. Onu takip eden elf topluluğu da deforme olur ve günümüzdeki isimleri olan Orsimer ile anılırlar.

Khajiitlerin 17 Türü

Kuyruklu kedi halkı Khajiitlerin aslında on yedi tane farklı formu bulunur. Bunlar ev kedisi boyutunda olan Alfiq’ten, dev kaplan boyunda olan senche-rahtlara kadar değişiklik göstermektedir. Khajiitin formu ise doğdukları sırada gezegen Nirn’ün uyduları olan Masser ve Secunda’nın konumlarına göre belirlenir. Yani genetik değildir. Dolayısıyla bir Alfiq ile bir Senche Khajiit kardeş olabilir. Bir Alfiq dişi Khajiit, Senche doğurabilir. Bunlar tamamen uyduların konumlarına bağlı şeyler.

Khajiitlerin Dikenli Penisi

Khajiit
Khajiit

Madem Khajiitlere girdik oradan devam edelim. Tamriel evreninin azgın prenseslerinden Barenziah’ın resmi olmayan anılarına göre Khajiitlerin penisleri dikenliymiş. Barenziah dediğimiz kişi ise bir zamanlar Tiber Septim’in metresi olan, Dunmer halkının kraliçesi olan kişi. Gerçek Barenziah kitabının üçüncü cildinde Barenziah Hırsızlar Loncasına girebilmek için genç bir Khajiitten kendisine sponsor olmasını ister. Khajiitin ise tek bir şartı vardır, o da Barenziah ile ilişkiye girmek. İşlem sırasında Barenziah bilincini kaybeder. Kendine geldiğinde ise yeni bir bilgiyle uyanır, Khajiitlerin penisinde ufak dikencikler vardır.

Vivec’in Mızrağı Muatra

Gulga Mor Jil ve Vivec
Gulga Mor Jil ve Vivec

Penislerden devam edelim. Dunmer halkının yaşayan yarı tanrısı Vivec’in meşhur bir mızrağı vardır. Muatra adındaki bu mızrak aslında tanrı Molag Bal’ın penisidir. Tabi hikayenin doğruluğunun kesin olmadığını hemen belirteyim. Zira Vivec’in söylediği on şeyden dokuzu yalan biri şüpheli. Vivec’in Vaazlarında anlatılana göre Vivec bir gün Molag Bal ile cima eyler iken oral sırasında Molag’ın penisini birden ısırıp kopartır ve kaçar. Ardından bu penisi ziyan etmeyerek mızrağa dönüştürür. Tecavüzün tanrısı Molag Bal’ın penisi artık Vivec elinde çok güçlü bir silaha dönüşmüştür ve Vivec de bu silahı düşmanlarına saplayıp öldürmek için kullanacaktır. Tekrardan hatırlatayım, bu hikayeyi Vivec’in vaazlarında görüyoruz, dolayısıyla gerçek olmama ihtimali bir hayli yüksek.

Vampirlerin Yaratılışı

Hazır Molag Bal’ın penisinden konu açıldı oradan devam edelim. Elder Scrolls’ta kan emici vampirlerin nasıl yaratıldığını merak ettiniz mi? Molag Bal bir gün ölüm ve yaşamın tanrısı Arkay’ın rahibesi olan Lamae Beolfag’ı ele geçirip tecavüz eder. Rahibe kan revan içerisinde kalır ve Molag Bal tarafından kirletilir. Rahibe senelerdir ibadet ettiği tanrısı Arkay’dan kendisine yardım etmesi için dua eder, fakat cevap alamaz. Çünkü Arkay, kirlenen fanilerden yüz çevirmiştir. Siz ona her ne kadar dua ederseniz edin, eğer isteğiniz dışında olsa bile pis Daedrik Prensler tarafından kirletildiğinizde artık sizi gözünden çıkarır. Lamae Beolfag da yavaşça ölümsüz vampire dönüşür. Yaşam ve ölümün tanrısına tapan rahibe, ölümsüz olur, hayatın ironisi işte. Lamae bununla kalmayıp intikam amacıyla Arkay tapınağına saldırır ve tüm din adamlarını katleder. Ve böylece evrendeki ilk vampir yaratılmış olur.

Orangutan Rahip

Bu kadar penisli hikaye yeter, şimdi de din iman meselelerine geçelim. Günümüzde Tamriel’da en çok takipçisi bulunan ve imparatorluğun da resmi dini olan din Sekiz Kutsallar inancıdır. Bu inanışı sistematik bir hale getirip düzene sokan kişi ise orangutandan bozma bir ırk olan Imga ırkına mensup Marukh’tur. Bir zamanlar Bosmerların memleketi Valenwood’da yaşayan bu ırk, görünüş olarak orangutana benzer ama akıllı bir varlıktır. Birinci Çağ’da Alessia ile Birinci İmparatorluk kurulur ve yine onun önderliğinde Sekiz Kutsallar inancı ortaya çıkar. Fakat bu din insan ve elf inanışlarının ortaya karışık halidir. Çünkü Birinci İmparatorlukta insanlar kadar çok sayıda elf vatandaş da bulunmaktaydı. Özetle iç kargaşa çıkmaması için böyle bir yöntem izlenmiştir. Fakat ezelden beri insanlar elflerden, elfler de insanlardan nefret etmektedir. Alessia’nın ölümünden bir iki asır sonra Marukh adında bir rahip ortaya çıkar ve yeni dinin içerisindeki elf etkisinin yok edilmesi gerektiğini söyleyerek bir devrim yapar. İlginç bir şekilde çok sayıda takipçi toplar, imparatorluk ise iyice bu dinin etkisi altına girer. Dini inanış üzerinde oynamalar yapılması ise evrenin dengesini bozup paralel zamanların oluşmasına sebep olur. Peki nedir bu paralel evren meselesi derseniz, sıradaki maddeye geçelim.

Paralel Zamanlar

Elder Scrolls evreninde her tanrının bir özelliği bulunuyor. Bunlardan en önemlisi ve Sekiz Kutsallarda baba tanrı denen Akatosh’un olayı ise zaman kavramını yaratması. Bu sayede yaşam bir döngüye bağlanır, zamandan önce varlıklar şekilsizdi, artık her şey şekle ve nizama kavuşur. Akatosh’un sembolü de ejderhadır. Bazı durumlarda zaman kavramı kayar, bozulur. Bu gerçekleştiğinde tek ve doğrusal akan zaman farklı kollara bölünür yani zaman kırılması ya da diğer meşhur adıyla ejder kırılması gerçekleşir. Az önce bahsettiğimiz orangutanın yaptıkları yüzünden yaşanan zaman kırılması yaklaşık bin yıl sürmüştür. Bunun haricinde Elder Scrolls Daggerfall oyununda da zaman kırılması yaşanır.

Zaman kırılması aslında yapımcıların oyuna çok zekice ekledikleri bir konsept. Her oyuncu kendi oyununda farklı karaktere bürünüyor ve görevleri farklı şekilde yapıyor. Dolayısıyla her oyuncunun hikayesindeki akış farklılık gösteriyor. İşte bu duruma zaman kırılması diyerek güzel bir bahane bulmuşlar.

Gökyüzündeki Yıldızlar Aslında Delik

Zaman ve evrende kaldığımız yerden devam ediyoruz. Elder Scrolls oyunlarında bir gece vakti gökyüzüne baktığınızda çok sayıda yıldız göreceksiniz. Skyrim’de baktığınızda bu görsel şölene Aurora da eşlik edecektir. Gördüğünüz bu yıldızlar aslında başka bir evrene açılan delikler. Evrenin yaratılış fikri Lorkhan adındaki tanrı tarafından ortaya atıldığında, çok sayıda tanrıcık kolları sıvayıp işe koyulur. Fakat Lorkhan çakalı, evreni yaratırken bu tanrıların tanrısal güçlerini kaybedeceklerini onlara söylememiştir. Foyası ortaya çıkınca tanrılar kendi içlerinde gruplara bölünür. Bir kısmı fani evrenini terk eder, bir kısmı kalıp kendisini feda ederek yaratılışı tamamlar, bir kısmı da kalır ama yardım etmeyip yaratılışı izler. İşte evreni terk eden tanrılar gökyüzüne yükselerek Aetherius adı verilen, fanilerin yaşadığı evrenin dışını saran katmana doğru çıkış yaparlar. Buraya geçerken de semayı delerler. Evrenin mimarı denilen ve yaratılış planını oluşturan tanrı Magnus’un açtığı delik ise en büyüğüdür ve bu da güneştir.

Yani gökyüzündeki yıldızlar Aetherius’a açılan birer kapı diyebiliriz. Yeryüzündeki büyü gücü de buradan gelmektedir.

Bosmerların Ölülerini Yemesi

Sıradaki gariplik Valenwood’un halkı Bosmerlardan. Tamriel ırkları arasında boyları en kısa olmalarına rağmen nüfus açısından en kalabalık halk olan Bosmerların eski geleneklerinde ölüleri yemek vardır. Sırf yamyamlık için elf veya insan öldürüp yemiyorlar, bunların ki daha çok ölüye saygı. Özellikle savaşlarda hayatını kaybeden ırkdaşlarının cesetleri ziyan olmasın diye törenle yenir. Bu halkın Yeşil Pakt adı verilen bir ritüeli bulunur. İnandıkları “orman tanrısı” Yffre’nin emirlerine göre bitkisel beslenmeleri yasaklanmıştır. Bunun yerine sadece ve sadece hayvan avlayıp etçil beslenirler. Ayrıca gereksiz yere öldürmemeleri de öğütlenmiştir. Buna sadece hayvanlar değil, elf ve insanlar da dahildir. Savaşta hayatını kaybeden diğer Bosmerları ve hatta düşman ırklarının cesetlerini çürümeye terk etmeyip mideye indirirler.

Bu uygulama İkinci Çağ’dan sonra popülerliğini kaybetmeye başlamıştır, günümüzde ise sadece Yeşil Pakt’ın en azılı takipçileri tarafından uygulanmaktadır.

Aklıma gelen tuhaf kısımlar bu kadar. Bunun dışında elbette bir sürü garip şey bulunuyor. Eğer sizin de garip bulduğunuz noktalar varsa yorumlarda paylaşmayı unutmayın.