İmparatorluktaki İnanç Çeşitleri

Orijinal Adı:

Bulunduğu Oyunlar:

Kitap Kategorisi:

Çevirmen:

Kitap Künyesi
Oyunlar: Morrowind, Dragonborn
Çevirmen: İbrahim Haras
Orijinal İsim: Varieties of Faith in the Empire

Tamriel’in baskın kültüründeki Tanrılar ve onlarla ilişkilendirilmiş yüce ruhların listesi
Bu kitap, Tamriel’in baskın kültüründeki Tanrılar ve onlarla ilişkilendirilmiş yüce ruhların listelemek adına yaptığım çalışmaların en iyisi. Bu liste tam anlamda bitmiş değil(İmparatorluk Şehri Cyrodiil sayısı belli olmayan aziz ve kutsal ruhlara ev sahipliği yapması ile övünür). Bu kitap sadece yerli kültürlerdeki önemli ruhları içeriyor. Diğer et’Ada, özellikle Daedra, birçok kültür tarafından bilinir ve değişik isimlerle anılır. Black Marsh’ta Argonyalılarının ibadetlerine dair bilgi eksiklikleri belirsiz ve çelişkili söylentileri açıklığa kavuşturmamdaki yetersizliğimdendir.

SEKİZ KUTSALLAR
CYRODIIL: Akatosh, Dibella, Arkay, Zenithar, Mara, Stendarr, Kynareth, Julianos, Shezarr, Tiber Septim, Morihaus, Reman

SKYRIM: Alduin, Dibella, Orkey, Tsun, Mara, Stuhn, Kyne, Jhunal, Shor, Ysmir, Herma-Mora, Maloch

ALTMER: Auri-El, Trinimac, Magnus, Syrabane, Y’ffre, Xarxes, Mara, Stendarr, Lorkhan, Phynaster

BOSMER: Auri-El, Y’ffre, Arkay, Z’en, Xarxes, Baan Dar, Mara, Stendarr, Lorkhan, Herma-Mora, Jone, Jode

DUNMER: Almalexia, Vivec, Sotha Sil, Boethiah, Mephala, Azura, Lorkhan, Nerevar, Molag Bal, Malacath, Sheogorath, Mehrunes Dagon

YOKUDA: Satakal, Ruptga, Tu’whacca, Zeht, Morwha, Tava, Malooc, Diagna, Sep, HoonDing, Leki, Onsi,

BRETONY: Akatosh, Magnus, Y’ffre, Dibella, Arkay, Zenithar, Mara, Stendarr, Kynareth, Julianos, Sheor, Phynaster

ELSWEYR: Alkosh, Khenarthi, Riddle’Thar, ja-Kha’jay, Mara, S’rendarr, Lorkhaj, Rajhin, Baan Dar, Azurah, Sheggorath

İlahların Kutsal Ruhları Hakkında Notlar
Akatosh (Zamanın Ejder Tanrısı): Akatosh, dokuz ilahların başı (Cyrodiil ve illerinin baskın inancı) ve her kültürde bulunan iki tanrıdan birisidir (Diğeri Lorkhan’dır). Genellikle ilk tanrı olarak düşünülür. Onun ortaya çıkışından sonra diğer ruhlar da var olmanın ve dünyanın çeşitli ilahlarından biri haline gelmenin kolay yolunu buldular. Dayanıklılığını, yenilmezliğini geliştirdiği ve ebedi hükümdarlığını kurduğu yer olan Cyrodiil’de yaşayan insanlar, onu nihai tanrı olarak görürler.

Alduin (Cihan-Yiyen): Alduin, Akatosh’un kuzeyli versiyonudur ve Dokuz İlahlar’daki karşılığına sadece yüzeysel olarak benzemektedir. Örneğin Alduin’in lakabı Cihan-Yiyen; şimdiki dünyanın başlaması için son dünyayı yok eden korkunç, yıkıcı alev fırtınası olarak tasvir edildiği efsanelerden gelir. Nordlar zamanın tanrısını hem yaratıcı hem de kıyamet getirici olarak görür. Dokuz İlahlar’ın lideri değildir.

Alkosh( Kedilerin Ejder Tanrısı): Erken dönem ri’Datta hanedanlığında Anaquinine tanrısı. Altmeri’deki Auri-El’in bir benzeri ve ilk Khajiit’ler için Akatosh gibi kültürel bir kahraman. Onun ilahlığı Riddle-Thar’ın oluşumu sırasında oylanarak belirlenmiştir. Hala Elsweyr’in çorak topraklarındaki popülaritesinden hoşnuttur. Korkutucu bir ejderha olarak tasvir edilmiştir, khajiit’ler onu şöyle tanımlar: Sadece gerçekten büyük bir kedi. İlk çağlarda, Pelinal Whitestrake tarafından gerçekleştirilecek bir Aldmeri katliamını engellemiştir.

Almalexia(Morrowind’in Anası): Akatosh’un izleri Exodus denilen bir olay yüzünden Chimer efsanelerinden silinmiştir, başlıca tanrıların bağlantısı ve Altmeri’ye olan saygı yüzünden. Akatosh’un ölümlü ırklara çok önemli göreken özellikleri ölümsüzlük ve tarihsellik Almalexia’da da bulunuyor, Rüzgartepe’nin en ünlü Tribunal Tapınağı’nda.

Arkay(Yaşam ve Ölüm Döngüsünün Tanrısı): Dokuz İlahlar’ın bir üyesidir. Diğer yerlerde de gayet popülerdir. Bazen Alkosh, zamanla daha az bağlantılı görülen veya başkalarınca anlaşılması zor olan örneklere sahip olan babası Akatosh’tan daha önemli kabul edilir. Cenaze ve defin tanrısıdır, sıklıkla mevsimlerle de bağlantılı görülür. Rahipleri ölüçağırmaya ve her türlü hortlağa karşıdır. Lorkhan’ın denetimi/isteği/hilesi altında tanrılar dünyayı yaratmadan önce Arkay’ın varolmadığı söylenir. Dahası, genellikle Ölümlülerin Tanrısı olarak adlandırılır.

Auri-El(Aldmer Kralı): Akatosh’un elf versiyonudur. Auri-El, Anui-El’in ruhudur, herşeyin kaynağı olan Anu’nun. Çoğu Aldmeri ilahının başıdır. Çoğu Aldmeri ve Bosmeri direk olarak Auri-El’in neslindendir. Bilinen tek zayıflığı, ölümlü dünyasının yaratılışında yer almayı kabul etmesidir. Bu hamlesiyle Elfleri sonsuz ruh dünyasından koparmıştır. Bunu telafi etmek için eski çağlarda Lorkhan’ın ordusuna karşı orjinal Aldmeri ordusunu yönetmiştir; Altmer, Altmore ve Eski Ehlnofey’in zalim krallarını yendi. Takipçilerinin gözleri önünde cennete yükselmiştir, böylece onlar da ölümlü dünyadan nasıl kaçılacağını öğrenebilirlerdi.

Azura(Alacakaranlığın ve Şafağın Tanrıçası): Azura, Chimer’e Altmerden farklı olmayı öğreten Tanrı-atadır. Bazı geleneksel öğretileri Boethiah ile benzerlik gösterir. Bazı hikayelerde, Azura bir tanrı veya atadan çok ırkı için kosmik bir güçtür. Ayrıca Sotha Sil’in kehaneti olarak bilinir. Elsweyr’de Azurah neredeyse tamamen ayrı bir kişiliktir, Altmeri’den çıkıp Khajiit kökenlerine bağlanmıştır.

Baan Dar(Haydut Kral): Bir çok yerde Baan Dar marjinal bir tanrıdır, hırsızların ve dilencilerin düzenbaz ruhunu yansıtır. Elsweyr’de Pariah kadar saygı duyulan, hatta ondan daha önemli bir tanrıdır. Burada, son dakika planlar daima düşmanlarının entrikalarını bozan ırkın topraklarında, Baan Dar akıllılık veya umutsuzluk dahisidir.

Boethiah (Entrika Prensi): Veloth kehaneti ile müjdelenmiş Boethiah, Dunmerların gerçek Tanrı-Atasıdır. Aydınlatmalarına rağmen Chimerler, ya da değişmiş halk, Aldmer ile olan tüm bağlarını reddederek Daedra prensiplerine dayalı yeni bir ulus kurdular. Dunmer’ın gelenekleri ile Boethiah arasında bağlantı kuruldu. Antik Velothi yazıtları Boethiah’ın düşmanları karşısında kahramanları aldığı zaferleri içerir. Ayrıca Almalexia’nın kehaneti olarak bilinir.

Diagna(Bıçağın İki Yüzünün Tanrısı): Kızıl Muhafız kültürünün saçları ağarmış haydutu. Yokuda’da 27 Yılan Halkı’nın Katli sırasında oluşmuştur. Ebediliğe erişmiş bir tanrı olan HoonDing’in bir avatarıdır. Yokuda insanlarına orikalkumdan silahlar getirerek Solak Elflere karşı olan savaşlarını kazanmalarını sağlamıştır. Tamriel’de Orsinyum Orclarına karşı olan küçük bir gruba güçlerinin zirvesinde liderlik etti ama sonra bilinmezliğe karıştı. Şimdi ise Ejderkuyruğu Dağlarında yerel bir güç kaynağından biraz fazlası.

Dibella(Güzellik Tanrıçası): Dokuzların popüler tanrısı. Cyrodiil’de bir düzine kadar kültürde bulunur. Bazılarında kadınlara adanmış, bazılarında artistlere ilham kaynağı olmuş, gerisinde de erotik bir unsur oluşturmuştur.

Herma-Mora(Orman Adamı): Bir keresinde Nordları Aldmer olmaları için neredeyse kandırmış olan antik Atmoran şeytanı. Çoğu Ysgramor efsanesi Herma-Mora’nın tuzaklarından kaçmak hakkındadır. Bilginin Şeytanı olarak da bilinir, Morag Tong(Ormancılar Loncası) ile kardeşi Mephala tarafından belli belirsiz bir ilişkisi vardır.

HoonDing(Çözüm Bulucu Tanrı): Yokudan’ın “Kafirlere karşı azim” ruhudur. Kızıl Muhafızlar ne zaman halkları için bir çözüme ihtiyaç duysalar HoonDing’i maddeleştirmişlerdir. Tamriel’de bu olay üç kez olmuştur: iki kez İlk Çağ’da Ra Gada istilası sırasında ve bir kez Tiber savaşında. Son seferinde HoonDing’in ya kılıç ya da karga olduğu söylenir, veya ikisi de.

Jhunal(Rünik Tanrı): Anlaşılması zor emirlerin Nord tanrısı. Geri kalanlarıyla beraber gözdelikten düştükten sonra Dokuzların Julianos’u olmuştur. Modern Skyrim mitolojisinde bulundurulmaz.

Jode(Büyük Ay Tanrısı): Büyük ayın Aldmeri tanrısı. Ayrıca Masser ve Mara’nın Gözyaşı olarak bilinir. Khajiti topraklarında Jode Ja-Kha’jay’ın, Lunar Lattice, bir sıfatıdır.

Jone(Küçük Ay Tanrısı): Küçük ayın Aldmeri tanrısı. Ayrıca Secunda ve Stendarr’ın kederi olarak bilinir. Khajiti topraklarında Jone Ja-Kha’jay’ın, Lunar Lattice, bir sıfatıdır.

Julianos(Bilgelik ve Mantığın Tanrısı): Bazen Jhunal ile ilişkilendirilir, lisan ve matematiğin Nord babasıdır, Cyrodiil’de edebiyat, hukuk ve tezatın tanrısıdır. Manastırın emirleri Tiber Septim tarafından bulundu ve Kadim Tomar’ların koruyucu Julianos’a adandı.

Kyne(Uçtaki Öpücük): Fırtınanın Nord tanrıçası. Shor’un dulu ve savaşçı tanrıların gözdesi. Bazen İnsanların Annesi olarak anılır. Onun kızları ilk Nordlara Fırtına Sesi’ni, Thu’um, kullanmayı öğrettiler.

Kynareth(Hava Tanrıçası): Dokuzların bir üyesidir, hava ruhlarının en güçlüsüdür. Bazı efsanelerde Lorkhan’ın ölümlü gezegeni yaratma planını ilk kabul eden kişi olup hiçlikte gerekli boşluğu sağlamıştır. Ayrıca Lorkhan’ın ilahi kıvılcımı kaybolmadan önce gerçekleşmeyen bir fenomen olan yağmur ile de ilişkilendirilir.

Leki(Ruhani Kılıcın Azizi): Tall Pala’nın kızı, anormal ibadetlerin tanrıçasıdır. Yokuda’nın Na-Totambu’su ilk çağda Solak Elflere karşı yapılacak saldırıyı yönetecek kişiyi belirlemek adına bir duraksama yaşamıştır. En Bilinen Keserler’in yetenekli kılıç ustaları başa başlardı. Leki Geçici Çelim’i tanıttı. Kazanan belirlendi ve Aldmerler ile olan savaş başladı.

Lorkhan(Kayıp Tanrı): Bu yaratıcı-hilebaz-test edici tanrı neredeyse Tamriel’in tüm kültürlerinde bulunmakta. En popüler ismi Aldmeri ‘Lorkhan’ veya Kader’in Davulu. İlk Tanrıları ölümlü bir gezegen yaratmaya ikna etmiştir veya kandırmıştır fakat sonradan pişman olmuştur tıpkı babası Padomay’ın evrene dengesizliği katması gibi. Bu dünya oluşturulduktan sonra Lorkhan ilahi merkezinden ayrıldı, belki zorla, ve et’Ada’nın yaradılış amacından koptu. O ve onun ‘şeylerin planı’ndaki metafiziksel yeri değişik şekillerde yorumlanmıştır. Rüzgartepe’de ölümsüz olmanın yollarından biri olan Psişik Uğraş ile ilişkilendirilir. Altmerlere göre yüksek güçlerin en kutsal olmayanıydı, ruhlar dünyası ile bağlantılarını koparan kişi. Efsanelerde neredeyse sürekli Aldmer’in düşmanıdır ve böylece insanlığın kahramanıdır.

Lorkhaj(Ay Hayvanı): Erken Dönem ri’Datta hanedanlığı tanrısı, kayıp tanrı Lorkhan.

Magnus(Yıldız Falcısı): Sihrin tanrısı Magnus kendisine pahalıya patlayacağı için evrenin yaratılışından son anda çekildi. Ondan geriye ölümlülerin büyü olarak bildiği şey kaldı. Bir hikaye der ki Lorkhan bu hikayeyle geldiğinde şemaları ve diyagramları hazırlayan Magnus’tu. Genellikle usturlap, teleskop ve bir asa ile gösterilir. Cyrodiil efsanelerine göre Magnus güçlü büyücülerin içinde yaşar ve onlara kendi gücünü verirmiş. Zurin Arctus ile bir ilişkisi vardır.

Malacath(Lanetlerin Tanrısı): Malacath, Trinimac’ın gübresinden oluşmuştur. Güçsüz fakat bir şekilde intikamcıdır. Dunmer onu Orc’ların Tanrı-Kralı ve Malak olarak bilir. Sürekli Dunmer’ların fiziksel güçlerini sınar.

Malooc(Kalabalığın Kralı): Ra Gada’nın düşmanı. İlk çağda Goblinleri Kızıl Muhafızlara karşı yönetmiştir. HoonDing’in ordusu goblinlere üstün gelince doğuya kaçtı.

Mauloch(Malacath): Orc tanrısı Mauloch, Kral Harald’ın mirasçılarına uzun süre boyunca dert oldu. İlk çağda 660 yılında Ejderha Duvarı’nda aldığı mağlubiyetten sonra doğuya kaçtı. Öfkesinin gökyüzünü “Yaz Kışı” denilen hararetli nefret ile doldurduğu söylenir.

Mara(Aşk Tanrıçası): Nerdeyse evrensel tanrıça. Hikayesi mitik çağlarda bereket tanrıçası olarak başladı. Mara, Kyne’nin hizmetkarlarından birisidir. İmparatorlukta Anne-Tanrıça olarak anılır. Genellikle evrende yaratılışa izin veren dişi kaynak, Anuad’ın Niri, ile ilişkilendirilir. İnançtan inanca farklılık göstererek Lorkhan veya Akatosh ile evlidir veya ikisininde cariyesidir.

Mehrunes Dagon(Yıkım Tanrısı): Popüler Daedric iktidarı. Yangın, deprem, kıtlık gibi doğal felaketler ile ilişkilendirilir. Bazı kültürlerde sadece katliam ve ihanetin tanrısıdır. Özellikle yaşanması neredeyse imkansız bir arazi olan Rüzgartepe’de önemli bir tanrıdır.

Mephala(Erdişi): Ağörücü veya Örümcek Tanrı. Rüzgartepe’de Chimer’e düşmanlarından kaçınmayı ve onları gizli bir şekilde öldürmeyi öğreten atalarıdır. Chimer küçük gruplar halinde yaşadığından düşmanlarının sayısı bir hayli fazlaydı. Boethiah ile birlikte Büyük Hanelerin temel prensiplerini oluşturan klan sistemini kurdu. Morag Tong’u kurdu. Ayrıca Vivec’in Kahini olarak da bilinir.

Molag Bal(Plan Tanrısı, Tecavüz Kralı): Daedra gücü Rüzgartepe’de büyük önem taşır. Burada entrikaların prensi Boethiah’ın baş düşmanıdır. Dunmer’ın(ve daha önce Chimer) engellerinin ana kaynağıdır. Efsanelerde Molag Bal sürekli hanelerin kan bağını yıkmaya ve Dunmer saflığını bozmaya çalışmıştır. Molag Amur’da yaşadığı söylenen bir süper canavar ırkı Vivec’i baştan çıkarmasının sonucunda oluşmuştur.

Morihaus(İnsanlığın İlk Nefesi): Cyro-Nordların antik kahraman tanrısı. Efsaneler onu Hasarın Fatihi, Kalpdiyarı Vadisi’ni insanların kontrolüne alan kişi olarak bilir. Genellikle Thu’um’un kuzeyli gücüyle ve bundan ötürü Kynareth ile bağdaştırılır.

Morwha(Meme Tanrısı): Yokudan doğurganlık tanrıçası. Yokudan’ın temel tanrılarından biri ve Tall baba’nın karılarının favorisi. Hala Stros M’kai dahil Balyozyurt’un çeşitli yerlerinde ona tapılır.

Nerevar(Tanrı Katili): Eski Veloth’un altın çağı Resdayn’ın Chimer kralı. Kızıl Dağ savaşında öldürülmüştür. Nerevar Üçlü Yolun Müjdecisidir ve Dunmeri inancının önde gelen azizlerinden biridir. Son Cüce kralı Dumac’ı öldürüp kalbiyle ziyafet çektiği söylenir.

Onsi(Kemik Rendeleyen): Yokudan Ra Gada’nın tanınmış savaşçı tanrısıdır. İnsanlara bıçak ve kılıç çekmeyi öğretti.

Orkey(Eski Tokmak): Atmora hükümdarlığı sırasında ibadeti kaldırılmış olan bir kuzeyli tanrı. Nordlar Orkey ortaya çıkmadan önce elfler kadar uzun yaşadıklarını düşünürler. Acımasız bir hile sayesinde onları kış ikliminin geçerli olduğu topraklar ile sınırladı. Efsaneler bir keresinde Orkey’in iğrenç büyüsü yüzünden Nordların sadece 6 yıllık ömürleri olduğu söyler. Shor ortaya çıkar, bilinmeyen nedenlerden laneti kaldırır ve çoğunu en yakın orclara atar.

Pyhnaster: Altmer’e doğal yollardan yüzyıl daha fazla yaşamayı öğreten Summerset adalarının kahraman tanrısı.

Rajhin(Haydut): Senchal’in Kara Kiergo bölgesinde büyümüş, Khaajiiti’nin hırsız tanrısı. Elsweyr’in en ünlü hırsızıdır. İmparatoriçe Kintyra uyurken boynundan dövmesini çaldığı söylenir.

Reman(Cyrodiil): Akaviri sorununun en büyük kahramanı, İkinci İmparatorluğun kahraman tanrısı. İstilacıları kendi imparatorluğunu kurmak için ikna etmiş ve Rüzgartepe hariç tüm Tamriel’i fethetmiştir. Yoğun enerji içeren bir tılsım olan Kralların Madolyonu’nu kullanmayı içeren imparator olma ayinlerini başlatmıştır. Hükümdarlığı Dunmeri Morag Tong tarafından İlk Çağ’ın sonunda bitirilmiştir. Ayrıca Dünyevi Tanrı olarak bilinir.

Riddle-Thar(İki Ayın Dansı): Khaajiiti kozmik düzen tanrısı olan Riddle-Thar Elsweyr’de ilk kez Rid-Thar-ri’Datta’nın kehaneti ‘Yele’ ile görülmüştür. Riddle-Thar daha çok ilkeler bütünü olmasına karşın bazı avatarları tanrıların basit elçileri olarak görünmeyi sever. Ayrıca şeker tanrısı olarak bilinir.

Ruptga(Uzun Baba): Yokudan’ın baş tanrısı. Ruptga, Uzun Baba, Satakal açlığına karşı nasıl hayatta kalınacağını keşfeden ilk tanrıdır. Onun liderliğinde diğer tanrılarda Gezinme’yi, bir sonraki hayata ulaşabilmeyi, öğrendiler. Uzun Baba daha küçük canlılara da öğretmek için gökyüzüne yıldızları yerleştirdi. İzi sürülmesi gereken çok fazla ruh olduğunda Ruptga eski dünyanın ölü derisinden bir yardımcı yarattı. Bu yardımcı Sep idi, daha sonra ölümlü dünyasını yaratacak olan varlık.

Satakal(Dünyaderili): Her şeyin Yokudan tanrısı. Anu ve Padomay’ın birleşmiş versiyonu. Temel olarak Satakal, yeni bir dünya oluşturmak için öncekini yok eden kuzeyli Alduin’e benzer. Yokudan mitolojisinde Satakal, sadece geçiş aşamasına dayanabilen ruhların hayatta kaldığı bu döngüyü defalarca gerçekleştirmiştir ve hala gerçekleştirmektedir. Olayın sonunda bu ruhlar Yokudan tanrıları oldular. Alik’r göçebelerinin tanrısıdır.

Sheogorath(Deli Tanrı): Tamriel’in her köşesinde ona karşı korkuyla karışık saygı duyulur. Günümüzdeki kaynaklar kökenlerinin Aldmeri yaradılış hikayelerinde olduğunu söyler. Bu hikayelere göre Shegorath Lorkhan’ın ilahi kıvılcımı söndüğünde doğmuştur. Önemli efsanelerden birisi onu dünyanın Sithis’imsi boşluğu olarak tanıtır.

Sheor(Kötü Adam): Breton’da tüm anlaşmazlıkların sebebi Kötü Adam’dır. Hatalı ürün tanrısı olarak meydana gelmiş gibi görünür fakat çoğu modern teolog onun kuzeyli Shor’un şeytanlaştırılmış versiyonu olduğu ve Saartal’ın düşüşünden sonraki karanlık yıllarda doğduğu konularında hemfikirler.

Sep(Yılan): Lorkhan’ın Yokudan versiyonu. Sep, Uzun Baba ruh takaslarını düzenlemek için birine ihtiyaç duyduğunda doğdu. Sep Satakal açlığı yüzünden deliye döndü ve bazı tanrıları Gezinme’ye daha kolay bir alternatif bulmak için ikna etti. Böylece bizim bildiğimiz dünya oluştu ve onu takip edenler burada tuzağa düşerek hayatlarının geri kalanını ölümlü olarak yaşamak zorunda kaldılar. Uzun Baba onu günahları sebebiyle sürgün etmesine rağmen Sep’in açlığı yıldızların arasında boşluk olarak yaşamaya ve ölümlüleri Öteki Taraf’a göndermeye devam etti.

Shezarr(İnsaların Tanrısı): Lorkhan’ın Cyrodill’deki versiyonu. Akatosh İmparatorluk(aslında Alessian) inancında yer ediğinde Shezarr’ın önemi azalmıştır. Shezarr insanların tüm fetihlerinin arkasındaki ruhtur, özellikle Aldmeri’ye karşı olanlarda. Cyrodiil’in ilk Cenk Büyücülerini yetiştirdiği söylenir. Yaşadığımız Irki hoşgörü çağında Shezarr unutulmuş hariç her şeydir.

Shor(Yeraltının Tanrısı): Lorkhan’ın kuzeyli versiyonu. Yaradılıştan sonra insanların yanında yer almıştır. Yabancı tanrılar(Elf Tanrıları vb.) ona karşı birleşmiş ve onu yeraltına hapsetmişlerdir. Atmoran efsaneleri onu Aldmeri zalimlerine karşı Nordların zafer almasını sağlayan kanasusamış bir kral olarak tasvir eder. Yenilgisinden önce tanrıların lideriydi. Bazen Çocukların Tanrısı olarak adlandırılır.

Sotha Sil(Rüzgartepe’nin Gizemi): Dunmer tanrısı, en azından ilahi Tribunal olarak bilinir. Dünyayı kendi saklı şehri olan Otomatik Şehir’den şekillendirdiği söylenir.

Stendarr(Merhamet Tanrısı): Dokuz ilahların Tanrısı olan Stendarr, Nord köklerinden merhametli ve bazen adaletli bir tanrıya dönüştü. Son yıllarında Tiber Septim’e ev sahipliği yaptığı söylenir. Erken Aldmeri efsanelerinde Stendarr insanların savunucusudur.

Stuhn(Fidye Tanrısı): Stendarr’ın Nord habercisi, Tsun’un erkek kardeşi. Shor’un koruyucu-soylusu Stuhn, Aldmeri tanrılarına karşı savaşmış bir savaşçıydı. İnsanlara savaş esiri almayı ve almanın yararlarını öğretmiştir.

Syrabane(Falcıların Tanrısı): Büyünün Aldmeri tanrı-atası. Sload’ın düşüşünde Bendu Olo’ya yardım etmiştir. Büyülü Yüzüğünü akıllıca kullanarak birçok kişiyi Thrassian Vebası’ndan kurtarmıştır. Büyücüler Loncası’nda genç üyeler arasında favori olduğu için Çırakların Tanrısı olarak da bilinir.

Tava(Kuş Tanrı): Yokudan’ın hava tanrısı. Yuvaları yok olduktan sonra Herne adasında Yokudan tanrılarına liderlik ettiği için en tanınmış tanrıdır. Kynareth’in mitolojisine girdikten sonra dahi Balyozyurt’ta ününü korumuştur ve çoğu şehirde tapınakları vardır.

Tiber Septim(Talos, Ejderdoğan): Ayrık kralın varisi Tiber Septim insanlığın en önemli kahraman tanrısıdır. Tüm Tamriel’i fethedip Üçüncü Çağ boyunca elinde tutmuştur(ve Üçüncü İmparatorluk). Ayrıca Ysmir, Kuzeyin Ejderi, olarak bilinir.

Trinimac: Erken Aldmer’in güçlü bir tanrısı olan Trinimac bazı yerlerde Auri-El’den daha ünlüdür. Elflere insanlara karşı savaşta liderlik etmiş bir savaşçıdır. Boethiah onun şekline girerek Aldmerleri kandırdı ve Chimeri dönüşümüne neden oldu. Bu olaydan sonra mitik evre sırasında ortadan kayboldu ve korkunç Malacath olarak geri döndü(Altmeri bunu Dunmeri ile etkileşimin tehlikeleri olarak nitelendirir).

Tsun: Nord yargıç tanrı. Shor’u yabancı tanrılara karşı savunurken öldü.

Tu’whacca(Hileli Tanrı): Yokudan ruh tanrısı. Dünyanın yaradılışından önce Umursanmayan tanrı idi. Uzun Baba Gezinme’yi keşfettikten sonra Tu’whacca bir yaşam amacı edindi. Artık Öteki Taraf’ın koruyucusuydu ve Kızıl Muhafızlara ölümlerinden sonra yol göstermeye devam etti. Balyozyurt’un bazı kesimlerinde Arkay ile benzetilir.

Vivec(Rüzgartepe’nin Efendisi): Dunmer’in savaşçı-şair tanrısı. Volkan’ın kara tanrılarına karşı kutsal toprakları koruyan görünmez bir ruhtur. Dunmer’i bir çok kez ölümden kurtarmıştır, bunlardan en önemlisi Akaviri işgalcilerini yok etmek için Rüzgartepe’yi sele boğarken Dunmer’a suda nefes almayı öğretmesidir.

Xarxes: Eski ve gizli bilgilerin tanrısı. Auri’El’in katibi olarak başlamış, zamanın başlangıcından beri Aldmeri’nin başarılarını yazıya geçirmiştir. Tarihteki favori anlarını kullanarak karısı Oghma’yı yaratmıştır.

Y’ffre(Orman Tanrısı): Bosmeri’nin en önemli tanrısı. Auri’El, zaman ejderhası, tanrıların kralı iken Bosmer Y’ffre’yi ‘şimdinin’ ruhu olarak tapardı. Orman elflerine göre ölümlü dünyası yaratıldıktan sonra herşey karmaşa içindeydi. İlk ölümlüler bitkilere ve hayvanlara dönüştüler. Daha sonra Y’ffre kendisini ilk Ehlnofey’e dönüştürdü. Doğanın kanunlarını açıkladıktan sonra ölümlüler yeni dünyalarında kendilerini güvende hissettiler çünkü artık onu anlayabiliyorlardı. Y’ffre Bosmer’e öğrettiklerinden ötürü Hikayeci olarak da bilinir. Bazı Bosmer üyeleri hala kaos zamanının bilgilerine sahiptir ve bunu büyük bir etki ile kullanılırlar(Vahşi Av).

Ysmir(Kuzeyin Ejderhası): Talos’un Nord görünüşü. Kırsakallar’ın sesine kehaneti duyabilecek kadar uzun süre dayanmıştır. Sonralarda çoğu Nord ona baktığında bir ejderha görürlerdi.

Z’en(Emek Tanrısı): Bosmer’in geri ödeme tanrısı. Çalışmalar kökenlerinin hem Argonya hem de Akaviri efsanelerine dayandığını ortaya çıkardı. Kenarkoru(Walenwood)’ya Kothringi’li denizciler tarafından getirildiği düşünülüyor. Görünüştü tarım tanrısı olan Z’en bazen çok daha büyük bir düzenin parçası olduğunu kanıtlıyor. İbadeti Knhaten Gribi’nden kısa süre sonra bitmiştir.

Zeht(Çiftlik Tanrısı): Yokudan tarım tanrısı. Yaratılıştan sonra Uzun Baba yiyecek üretmeyi zor bulduğundan ortaya çıkmıştır.

Zenithar(İş, Alım, Satım Tanrısı, Tüccar Tanrı): Dokuzların üyesi olan Zenithar anlaldığı üzere Z’en ile bağlantılıdır. İmparatorlukta daha çok tüccarların ve orta seviyeli insanların tanrısıdır. Tapanları onun gizemli kökenlerine rağmen ‘her zaman kazanan tanrı’ olduğunu söyler.